Overstappende passagiers hebben ook recht op compensatie tot 600 euro, als zij meer dan drie uur vertraagd op hun eindbestemming aankomen, bijvoorbeeld omdat ze onderweg een aansluitende vlucht misten. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald. Deze uitspraak legt volgens luchtvaartjuristen een bom onder netwerkmaatschappijen, die het moeten hebben van passagiers met doorvluchten. KLM is daar een goed voorbeeld van.
‘Wij houden ons aan gerechtelijke uitspraken en zullen vertraagde passagiers zonodig uitbetalen, tenzij er sprake is van overmacht. Dan is schadevergoeding niet aan de orde’, is de reactie van KLM. Maar beroep op buitengewone omstandigheden kan slechts in uitzonderlijke gevallen.
Aansprakelijkheid
Het arrest van het EU Hof stelt dat de airline waar de passagier zijn samengestelde ticket koopt (in één boeking), aansprakelijk is voor een tijdige vluchtuitvoering en naadloze aansluitingen. Ook als deeltrajecten bij andere maatschappijen zijn ondergebracht. Uitvoering van vluchten door derden is in de luchtvaart schering en inslag. Er wordt steeds meer samengewerkt met partners, via codeshares, joint-ventures en allianties, om reizigers een uitgebreid netwerk te bieden.
Voorbeelduitspraak
In de Duitse zaak Folkerts was een Air France-vlucht van Bremen via Parijs naar Sao Paulo en door naar Asuncion geboekt. De eerste vlucht had twee uur vertraging (op zich niet genoeg voor compensatie), waardoor de aansluiting in Parijs niet werd gehaald. Ook in Sao Paulo werd toen de doorverbinding gemist. Daardoor bedroeg de vertraging bij aankomst in Paraguay 11 uur. ‘Air France moet deze passagier schadeloos stellen’, is de opmerkelijke conclusie van het Hof. De verwachting is dat airlines onderling verhaal gaan halen voor lange vertragingen. Ook zullen overstaptijden worden opgerekt.
Bron: Travelmagazine.nl/ Paul Eldering